Referanslar

 

Kaybolan Zanatlar/Son Yüzler Belgeseli

Anadolu’da yok olan, kaybolmaya yüz tutmuş yaklaşık 40 zanaatkarlar üzerinde yapılan bir fotoğraf belgeseli. 1984 yılında başlayıp günümüze değin süren belgesel için  binlerce siyah-beyaz ve renkli film çekildi. Çalışmalar sonunda sergiler, gösteriler ve fotoğraf Albümleri yayınlandı. Bu meslek gruplarından çoğu çırak ve kalfa yetişememesi ve üretime olan gereksinimin azalması nedeniyle yok oldu; ayakta kalan zanaatkarların çoğu da gereksinime yönelik değil, sadece dekoratif amaçlı üretim yapmaktadırlar.

İpekböceği Belgeseli 1992

Bursa ve köylerinde 1992 yılından 2000 yılına değin yapılan İpekböcekçiliğini anlatan bir belgesel fotoğraf çalışması sonunda sergileri açıldı ve sayısız foto-röportajları yayınlandı. Günümüzde yaş koza üretimi Bursa yöresinde bitme noktasındadır.

Yörük Göçerler Belgeseli 1994

Atlas Dergisi(Doğan Medya Grubu) için Fethiye-Anamur arasında Toros Dağları arasındaki yaylalarda uzun bir zaman dilimi içinde Yörük göçerleri inceleyen bir foto-röportaj çalışması. Bu belgesel çalışma Atlas Dergisi’nin 20.Sayısında(1994 Kasım) kapak konusu olarak yayınlandı.

Erozyon Belgeseli 1997

Atlas Dergisi(Doğan Medya Grubu) için Anadolu topraklarında meydana gelmiş erozyon oluşumlarını ve erozyona maruz kalan toprakları konu alan belgesel. Bu belgesel çalışma Tema Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirildi ve Atlas Dergisi’nin 48. sayısında(1997 Mart) kapak konusu olarak yayınlandı.

Urfa Çarşısı Belgeseli 1997 

Tarihi Urfa çarşılarında ve güvercinci kahvelerinde ve güvercin beslenen  Urfa evlerinde yapılan bir belgesel fotoğraf çalışması. Bu çalışma 1997 yılında Gezi Travel/National Geographic Dergisi’nin 3.sayısında(1997 Aralık) Kapak konusu olarak yayınlandı.

Sevgi Çiçeği Kardelen Belgeseli 1998

Karaman İli Sarıveliler İlçesi’ne bağlı Dumlugöze Köyü’nde yetiştirilen Kardelen çiçeğinin öyküsü. Doğal HayatıKoruma Derneği Projesi kapsamında kış aylarında ve bahar aylarında ayrı ayrı zamanlarda çekilen fotoğraflar Gezi Travel/National Geographic Dergisi’de 1999 yılında yayınlandı. Ayrıca köyde festival etkinlikleri arasında dia gösterisi sunuldu.

Emet Belgeseli 1995

Emet Kaymakamlığı  projesi için Kütahya’nın Emet ilçesi ve köylerinde belgesel fotoğraf çalışması gerçekleştirildi. Belgeselin konusunu Emet’in doğası, yaşamı, kültür ve tarihi yapıları oluşturdu; dağları, şelaleleri, ormanları, gölleri, mimari dokusu, tarihi yapıları ekonomik ve sosyal yaşamı konularında ayrıntılı çekimler yapıldı.Çekim sonucunda Emet Kaymakamlığı tarafından  Emet Rehberi kitabı yapılmıştır.

Konya / Mevlana Belgeseli 1998

İstanbul Rehberler Odası Yayınları(REVAK) projesi için Konya İli merkezinde, ve yakın çevresinde belgesel fotoğraf çalışması yapılmıştır. Belgesel çalışmaya arşivden de destek verilmiştir. Belgesel konusunu Mevlana Müzesi’nin ayrıntıları yanı sıra Konya’nın tarihi yapıları(Türbeler, camiler, hanlar, çeşmeler), müzeleri(arkeolojik ve etnografik eseleri) ekonomik ve sosyal yaşamı konularında ayrıntılı çekimler yapıldı. Çekim sonucunda İstanbul Revberler Odası (REVAK) tarafından Türkçe dahil 15 dilde Konya ve Mevlana Rehberi kitabı yayındı.

Bursa Belgeseli 1999

İl Özel İdaresi Müdürlüğü / Turizm İl Müdürlüğü kitap projesi için Bursa İli merkezinde, ilçelerinde ve bazı köylerinde belgesel fotoğraf çalışması yapılmıştır. Belgesel çalışmaya arşivden de destek verilmiştir. Belgeselin konusunu Bursa’nın doğası, yaşamı, kültür ve tarihi oluşturdu; dağları, şelaleleri, ormanları, gölleri, mimari dokusu, tarihi yapıları(Türbeler, camiler, hanlar, çeşmeler), müzeleri(arkeolojik ve etnografik eseleri) ekonomik ve sosyal yaşamı konularında ayrıntılı çekimler yapıldı. Çekim sonucunda İl Özel İdaresi Müdürlüğü / Turizm İl Müdürlüğü tarafından Türkçe/İngilizce Bursa Rehberi, İznik rehberi, Cumalıkızık rehberi kitapları yayınlandı.

Erzincan Belgeseli 1999 

İl Özel İdaresi Müdürlüğü / Erzincan Valiliği Merhum Vali Recep Yazıcı’nın görev yaptığı dönemde  Erzincan İli merkezinde, ilçelerinde ve bazı köylerinde belgesel fotoğraf çalışması yapılmıştır. Belgeselde Erzincan’ın doğası, yaşamı, kültür ve tarihi yapıları yer aldı; dağları, şelaleleri, gölleri, ırmakları, mimari dokusu, tarihi yapıları(Türbeler, camiler, kervansarayları, kiliseler, çeşmeler), ekonomik ve sosyal yaşamı, spor etkinlikleri konularında ayrıntılı çekimler yapıldı.Erzincan’da çekim için 4500 km yol kat edildi. Ayrıca 2 saat helikopter uçuşuyla Keşiş ve Munzur dağlarında da çekimler gerçekleştirildi. Çekim sonucunda İl Özel İdaresi Müdürlüğü tarafından Türkçe/İngilizce büyük boyutlu Erzincan Kitabı, Erzincan Rehberi ve broşürler yapıldı.

Deprem Belgeseli

17 Ağustos ve Kasım 1999  yılında İstanbul, Adapazarı, İzmit ve Bolu çevresinde yaşanan deprem ve yıkımını konu alan bir fotoğraf belgeseli. İki yıl sürdü; sonunda sergileri açıldı, foto-röportajları yayınlandı.

Mavi Bisiklet Belgeseli 2006

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı temasıyla  toplumu bilgilendirmek ve biliçlendirmek amacıyla  Roche ilaç firmasınca 2006 yılında ilk kez düzenlenen kampanyanın çekimi. Bisiklet A Milli Takımı’nın İstanbul’dan Antalya’ya kadar pedal çevirdiği kampanyada geçilen il, ilçe merkezlerinde, tarihi mekan ve ören yerlerinde  ilginç görüntüler belgesel içinde yer aldı.Sonunda çeşitli yayınlarda gösterilerde çektiğimiz fotoğraflar yayınlandı ve İstanbul Taksim metro galerisinde de fotoğraf sergisi açıldı.

İstanbul Müzeleri 2009

İstanbul’da ziyarete açık yaklaşık 90 müzede ve yakın çevresinde bir belgesel çalışma gerçekleştirildi. Çekim sonunda  Yayınevimizce (Uranus Yayınları) İstanbul Müzeleri ve Yakın çevresi isimli geniş kapsamlı bir rehber kitap yayınlanmıştır.

Benim Kale\'m, Sadık Özgür\'ün Yaşam Öyküsü 2012

Belgesel fotoğraf çekimi yapıldı.